Als je rouwt gaan je gevoelens en emoties alle kanten op. Dit artikel gaat over verliesgericht en herstelgericht rouwen en laat zien dat het niet gek is dat je soms niet weet waar je het zoeken moet van verdriet en vervolgens gierend van de lach op een terras kunt zitten.

 

Alleen maar in bed willen liggen of de draad weer oppakken?

Gisteren voelde je je eigenlijk best goed en vandaag kan je alleen maar huilen en zou je het liefst in bed blijven liggen met het dekbed over je hoofd getrokken. Als je te maken hebt met een groot verlies in je leven, ontstaat er onrust. Het gevoel dat je leven op zijn kop staat en dat alles wat eerst normaal was, nu allesbehalve gewoon is. Het kost veel energie en kracht om weer een nieuwe balans te vinden. Soms ben je een tijdlang alleen maar bezig met het verdriet, de herinneringen aan wat je verloren hebt, missen en verlangen. Dit is verliesgericht rouwen.

 

Herstelgericht rouwen doe je op de momenten dat je je leven opnieuw aan het inrichten bent. Je gaat dingen alleen doen die je eerst samen deed, je gaat na een ontslag zoeken naar een nieuwe baan of opleiding, je gaat weer dingen vieren en ondernemen. Je pakt de draad van het leven weer op.

 

Het duale procesmodel

Deze twee manieren van rouwen worden het duale procesmodel genoemd. Dit is vormgegeven door Schut en Stroebe naar aanleiding van wetenschappelijk onderzoek. Als rouwende beweeg je steeds heen en weer tussen herstel en verlies.

 

Riet Fiddelaers-Jaspers en Sabine Noten beschrijven dit in hun boek ‘Herbergen van verlies’ als een slingerbeweging:

‘Het gaat erom je eigen slingerbeweging te vinden die ervoor zorgt dat je niet in je emoties verdrinkt maar dat je ze ook niet verdringt. Waar het om gaat is dat we tijd nemen voor de pijn en tijd nemen om er niet mee bezig te zijn en afleiding zoeken.’

 

Kinderen zijn heel goed in het maken van de slingerbeweging. Zij zijn het ene moment verdrietig en op het andere moment weer heerlijk aan het spelen.

 

Onbewuste voorkeur

Iedereen heeft een onbewuste voorkeur voor herstelgericht of verliesgericht. De één zal zich een lange periode alleen met het verlies bezig kunnen houden, er steeds over willen praten en alleen maar aan het verlies kunnen denken. De ander wil of durft niet aan zijn/haar verdriet toe te geven en gaat heel hard aan het werk, gaat uit met vrienden en doet als het ware alsof er niks is gebeurd. Het is bekend dat vrouwen meer verliesgericht en mannen meer herstelgericht zijn. Dit kan voor onbegrip zorgen, zowel in de persoonlijke als in de werksfeer.

 

Rondjes draaien

Is het één beter dan het ander? Nee zeker niet. Maar als je je gedurende een langere periode maar met één van de twee bezighoudt, ga je als het ware rondjes draaien en raak je nog meer uit balans.

Als je het gevoel hebt alleen maar keihard aan het werk te zijn om niks te hoeven voelen of je bent alleen bezig met je verdriet en het gemis en je bent niet in staat om af en toe de draad weer op te pakken, kan het goed zijn om hulp te zoeken. Ik kan er als rouw- en verliescoach niet voor zorgen dat de pijn verdwijnt, maar ik kan je wel helpen ermee om te gaan en jou op het juiste moment een steuntje in de rug geven.