Rouw gaat altijd met je mee op vakantie

 

“En, ga jij nog weg deze zomer? Waar ga je naartoe?”

Het is zomer, alle scholen zijn dicht en we gaan met z’n allen op vakantie. Het is dit jaar wel wat ingewikkelder dan andere jaren door corona. Veel mensen vieren vakantie in eigen land of blijven thuis.

Hoe is dat bij jou? Als je nog niet zo lang geleden je partner hebt verloren of iemand anders waar je veel van houdt is vakantie iets waar je misschien helemaal niet zo naar hebt uitgekeken. Want vakantie ‘moet’ immers leuk en gezellig zijn? En jij voelt je allesbehalve leuk en gezellig.

 

 

Je zult zien dat je ervan opknapt

De mensen om je heen zeggen tegen je “ga er toch even lekker tussenuit, je hebt het nodig en je zult zien dat je ervan opknapt”.

Is dat zo? Ik denk dat je dat voor jezelf moet uitmaken. Ga vooral niet weg omdat een ander dat zegt. Ga alleen als je je er goed bij voelt. Het is net zoals het rouwproces, voor iedereen anders.

Een vriend van mijn ouders verloor zijn vrouw toen hij begin 70 was. Zij trokken iedere zomer met hun caravan voor Europa. De zomer na het overlijden van zijn vrouw, haakte hij de caravan achter zijn auto en ging 6 weken in zijn eentje op reis. Het was zwaar en fijn tegelijk, vertelde hij me later. Zwaar, omdat je de rouw nu eenmaal niet thuis kunt laten en omdat hij bewust naar de plekken was gegaan waar hij ook altijd met zijn vrouw naartoe ging. Fijn, omdat hij aan die plekken zulke mooie herinneringen had en hij veel over haar had gesproken met mensen die hij op zijn pad was tegengekomen. Inmiddels is hij in de tachtig en gaat hij nog steeds elke zomer met zijn caravan op stap.

 

 

Gelukkige stelletjes

Misschien vind jij het juist verschrikkelijk om alleen op vakantie te gaan. Zeker naar plaatsen waar je altijd met je partner kwam en waar jullie samen zo hebben genoten. Je ziet gelukkige gezinnen en gelukkige stelletjes en dat is enorm confronterend. Dan kan het verdriet om het gemis extra heftig zijn.

Wil je niet met vakantie? Blijf dan thuis of maak kleine uitstapjes met een vriend(in) of iemand anders die je graag om je heen hebt. Als je werkt en je hebt vakantiedagen opgenomen omdat dat nou eenmaal een keertje moet, probeer dan vooral de dingen te doen waar je zin in hebt. Zorg goed voor jezelf. Als je behoefte hebt aan gezelschap, zoek dan mensen op waar je je veilig en vertrouwd voelt.

 

 

Rouw reist met je mee als een zware steen die in je koffer is gestopt

Ga je wel met vakantie? Zorg ook dan goed voor jezelf. Als het de eerste keer is na het overlijden, neem het jezelf dan niet kwalijk als je één of meerdere malen een rotdag hebt. Rouw reist met je mee als een zware steen die in je koffer is gestopt. Ben je door familie of vrienden uitgenodigd om mee te gaan? Voel je dan ook niet schuldig als je niet steeds vrolijk bent en niet kunt genieten. Ik hoor ook nog weleens dat mensen zich slecht voelen omdat ze het gevoel hebben dat het niet gepast is om kort na het overlijden van hun dierbare ‘nu al’ met vakantie gaan.

Weet je, hoe dan ook zul je de confrontatie met het verlies aan moeten gaan. Je zult je eigen weg moeten zoeken, maar of dat nu in je eigen huis is of ergens ver weg, heb het vertrouwen dat jij een nieuwe manier gaat vinden om je leven opnieuw in te richten zonder én met die ander. Want ook al is die ander er niet meer, de herinneringen zullen altijd blijven.

 

 

Je hoeft het niet alleen te doen

Rouw is een proces waar je zelf doorheen moet, maar wat je niet alleen hoeft te doen. Accepteer de hulp en steun die je aangereikt krijgt, het wordt je niet voor niets aangeboden. Durf er ook om te vragen, iedereen vindt het fijn om iets voor een ander te kunnen doen.

Heb je nog vragen of heb je een extra steuntje in je rug nodig? Neem dan contact met me op voor een gratis gesprek van een uur. In dat gesprek krijg jij alle ruimte om jouw verhaal te vertellen, vragen te stellen en geef ik je onder andere handvatten over hoe je op jouw manier de vakantieperiode zo prettig mogelijk kunt maken.