ROUW IS DE KEERZIJDE VAN LIEFDE
ROUW: JE LEVEN OP ZIJN KOP
Rouw heb je niet alleen als je een dierbare verliest, maar ook na een echtscheiding, bij het verlies van je gezondheid (of die van je partner of kind), verlies van een baan of het verlies van een huisdier. Rouw is de keerzijde van liefde: het is een innerlijk proces dat op gang komt als je mensen, relaties of dingen verliest die veel voor je hebben betekend.
Als je een dierbare verliest, staat je leven ineens volkomen op zijn kop. Je komt in een rouwproces waarin je soms niks meer van jezelf begrijpt. De wereld om je heen draait door en jouw leven staat een periode bijna stil.
HOE NU VERDER?
Als je in de rouw bent, sta je als het ware met je ene been in de wereld van verlies en met je andere been in de wereld die gewoon doorgaat alsof er niks is gebeurd. De ene dag voel je je best goed en de andere dag kan je alleen maar huilen. Er is veel onrust. Je leven is volkomen overhoop gehaald en alles wat eerst normaal was, is nu allesbehalve gewoon. Je emoties schieten alle kanten op. Van verdrietig naar boos, van schuldgevoel naar ontkenning en van woede naar berusting. Het kost veel kracht en energie om weer een nieuwe balans te vinden. Daar kun je soms best van hulp bij gebruiken.
ROEIEN MET DE RIEMEN DIE JE HEBT
Je zou het doorlopen van een rouwproces kunnen vergelijken met leren roeien. Na een verlies stap je in een roeiboot en kijk je eerst eens waar je wilt gaan zitten voor het beste evenwicht. Je pakt de roeispanen vast en bent al blij dat je niet meteen omslaat. Met de ene roeispaan ben je gericht op het verlies: herinneringen aan wie of wat er niet meer is,; erover praten; kleding opruimen; emoties ervaren als schuld, angst, verdriet en boosheid; een kaarsje branden. Met de andere roeispaan ben je gericht op verder gaan met je leven: dingen alleen doen die je eerst samen deed; een nieuw evenwicht in je relatie/gezin vinden; weer gaan sporten; afspreken met vrienden of weer gaan solliciteren.
Het kan voorkomen dat je een bepaalde periode alsmaar rondjes blijft draaien, omdat je maar met één roeispaan roeit en even niet meer weet hoe je die andere moet gebruiken.
Herken je dit en weet je op dit moment niet hoe je verder moet?
IK KAN JE HELPEN
Mijn naam is Ellen van Leenen. Als opgeleide en gecertificeerde coach en ervaringsdeskundige loop ik graag een tijdje met je mee om je te begeleiden in je rouwproces. Door de gesprekken die we voeren, worden je gedachten weer geordend en ontstaat er ruimte voor nieuwe inzichten. We bekijken wat jou kan helpen om je leven met het verlies opnieuw vorm te geven en een nieuwe balans te vinden. Ik luister intensief naar je, stel vragen en geef je ook praktische tips over hoe jij de regie weer over je leven krijgt, waarbij het verlies een juiste plek krijgt.
Je gaat weer met twee riemen leren roeien. Op een manier die bij jou past en in een tempo dat goed voelt voor jou, zodat je weer verder kunt. Ik maak graag gebruik van de natuur tijdens mijn coaching. Door te wandelen kom je zowel fysiek als mentaal in beweging. Er ontstaat ruimte en inzicht. De natuur geeft rust.
EEN COACHINGSAANPAK DIE BIJ JOU PAST
Iedereen rouwt op zijn eigen, unieke manier. Daarom vind ik het belangrijk om ‘op maat’ te coachen. De gesprekken kunnen binnen in mijn praktijkruimte of buiten in de natuur plaatsvinden. Er is ook een mogelijkheid om een coachtraject via e-mail te doen. Je kunt dan vanaf een plek die jij prettig vindt en op de tijd die jou uitkomt mijn vragen beantwoorden. We starten altijd met een (gratis) en persoonlijk intakegesprek, waarna jij kunt beoordelen of je je voldoende veilig en vertrouwd bij mij voelt om samen verder te gaan werken. Als dat het geval is, stellen we samen een coachingsplan op dat past bij jou.
Kijk hier voor mijn aanbod en tarieven.
HULP BIJ ROUW OP DE WERKVLOER
Bijna iedere werknemer maakt tijdens zijn werkzame leven het verlies van een dierbare mee. Dat houdt in dat werkgevers hier ook (een aantal keer) mee te maken krijgen.
Rouwen is hard werken en kost veel energie. Hierdoor functioneert een werknemer in de eerste periode meestal niet optimaal. Toch is werken belangrijk, omdat het structuur en zekerheid biedt.
Steun van een werkgever, collega’s en/of leidinggevende is essentieel voor de rouwende werknemer. Soms is dit niet voldoende en is begeleiding van buitenaf nodig. Uit onderzoek is gebleken dat goede begeleiding het aantal verzuimdagen met meer dan een kwart kan verminderen. Dat bespaart vanzelfsprekend kosten, maar zorgt er ook voor dat de werknemer zich gehoord voelt. Zijn productiviteit en positieve emoties op het werk nemen toe en spanning en negatieve emoties verminderen. Veel collega’s voelen zich ongemakkelijk: wat zeg je tegen iemand die een geliefd persoon heeft verloren? Aan de andere kant worden zij vaak extra belast, omdat het werk toch gedaan moet worden. Ook dit is een punt van aandacht voor de werkgever / leidinggevende.
Kijk hier hoe ik ook op de werkvloer kan helpen.
MIJN AANBOD:
Een wandeling van anderhalf uur in het mooie Kralingse Bos in Rotterdam. Tijdens deze wandeling krijg je inzicht in de vragen: Waar sta ik nu? Waar wil ik heen? Wat houdt me tegen? Wat kan mij helpen om met het verlies om te gaan? We starten met een kop koffie of thee.
Tijdens dit traject starten we met een persoonlijk gesprek of wandeling en loop ik verder met je mee in je rouwproces door met elkaar te e-mailen gedurende twee tot drie maanden. Je ontvangt van mij vragen over het onderwerp waar jij mee aan de slag wilt. Tijdens het traject zul je zien dat door het schrijven helderheid, ruimte en inzicht ontstaat. Je komt meer in balans. We mailen één tot tweemaal per week.
In dit traject combineer je wandelcoaching met e-mailcoaching. Twee verschillende manieren van communicatie, elk met zijn eigen voordelen. Tijdens het volgen van dit traject kom je zowel letterlijk en figuurlijk in beweging en kom je weer meer in evenwicht.
Voor werkgevers en leidinggevenden is het niet altijd makkelijk om met een rouwende werknemer om te gaan. In mijn training ‘rouw op de werkvloer’ krijg je informatie over verschillende soorten rouw, hoe herken je symptomen als het niet goed gaat, wat is de impact op het bedrijf (verzuim, kosten, belasting collega’s) en geef ik praktische adviezen hoe om te gaan met een rouwende werknemer als manager en/of teamleden.
Een mooie bibliotheek voor mensen in rouw en degenen om hen heen. Hier vind je tips, boeken, artikelen en blogs over rouw(en).
Heb je zelf een goede tip of heb je een interessant boek of artikel over rouw gelezen wat jou geholpen heeft? Stuur mij een berichtje, dan plaats ik het op deze pagina.
Een gratis e-book over de vier rouwtaken die je doorwerkt in een rouwproces en 12 tips om jou in dit proces te ondersteunen.