Ellen van Leenen
Waarom ik rouw- en verliescoach ben

Ik ben Ellen van Leenen en woon al jaren met plezier in Rotterdam.
Ik weet uit ervaring dat alle verliezen die je lijdt, je leven  veranderen. Je neemt het met je mee en het wordt een deel van je levensgeschiedenis. Dat hoeft zeker niet 24/7 pijnlijk te zijn, maar er blijven momenten bestaan dat je je weer even verdrietig voelt of heel erg met iemand bezig bent.

Ik help je je verlies anders vast te houden zodat jij je leven weer in balans krijgt.

 

 

Iedereen rouwt op zijn eigen manier

Mijn vader heeft nog 25 jaar geleefd na de diagnose slokdarmkanker. Daardoor heb ik achteraf gezien, die hele periode onbewust in een rouwfase gezeten. Ik weet als geen ander hoe rouw en verlies een te grote grip op je leven kunnen hebben. Daar ben ik uitgekomen door hulp te zoeken. Deze jaren hebben mij gevormd tot de persoon die ik nu ben.

 

Vanuit deze ervaring en mijn interesse in wat mensen bezighoudt, ben ik een aantal  opleidingen gaan volgen (NLP, meerdere coachopleidingen waaronder een opleiding Rouw- en Verliesbegeleiding).

 

Ik gun mensen met een verlies meer kennis en bewustwording rondom rouw en een beter en duurzaam herstelproces. In mijn coachingspraktijk in Rotterdam help ik mensen op verschillende manieren de regie weer terug te krijgen op hun leven. Het verdriet mag er zijn maar heeft dan een plek gekregen. Het verlies overspoelt je niet meer.

 

Ik vind het heel belangrijk dat praten over rouw en ieders eigen manier van rouwen geaccepteerd wordt. Dat het oké is als iemand niet wil praten of juist heel veel. Dat het niet raar is als iemand na vijf jaar nog steeds over zijn of haar overleden man, vrouw, kind, broer of zus praat. Dat we stoppen met oordelen en vooral met veroordelen. Je kunt immers nooit écht invoelen hoe voor een ander is om een dierbare te verliezen. Als je het zelf een keer hebt meegemaakt, weet je hoe jíj reageert, maar dat wil nog niet zeggen dat iemand anders dat op dezelfde manier doet. Iedereen doorloopt zijn eigen rouwproces, waarbij de duur, de manier waarop en de intensiviteit bij ieder mens anders is.

 

Rouw uit de schaduw halen

Vroeger hoorde de dood veel meer bij het leven dan nu. Grootouders woonden bij hun kinderen in en als opa of oma overleed, werden ze thuis opgebaard. Vervolgens droeg je als naaste een bepaalde periode zwarte kleding, zodat de omgeving kon zien dat je in de rouw was. Nu is de dood verplaatst van thuis naar ziekenhuizen en hospices. Zwarte kleding wordt wel gedragen, maar bijna niet meer als teken van rouw. Dood en rouw zijn nog nauwelijks zichtbaar we hebben het er liever niet (te lang) over. Praten over rouw en verlies zou heel gewoon moeten zijn. De dood is de enige zekerheid die we hebben in het leven en iedereen krijgt in zijn leven met verliezen te maken.

 

Uit alle theorie/onderzoek blijkt ook dat bewust je verlies en verdriet een plek in je leven geven en er bewust mee omgaan, leidt tot duurzaam herstel.

 

Het zou mooi en zo gezond zijn als rouw meer wordt geaccepteerd in onze westerse maatschappij.

 

Ik wil rouw uit de schaduw halen en meer onderdeel van ons leven laten worden, op een open manier. Meer kennis over rouw, het herstelproces en verhalen van anderen helpt rouwenden en hun omgeving bij een evenwichtig leven. Op mijn website vind je daarom ook mijn blogs, tips, artikelen en boeken over rouw en verlies. Neem eens een kijkje.

 

Rouw op de werkvloer

Om mijn missie (mensen te coachen bij hun wens om hun leven weer in balans te krijgen na een verlies) zo goed mogelijk te kunnen uitdragen, heb ik mijn coaching bij rouw en verlies uitgebreid naar hulp bij rouw op de werkvloer. Goede begeleiding zorgt dat het aantal verzuimdagen met een kwart vermindert. Hier kun je meer er over lezen.

 

Mijn stijl van coachen

Ik ben dol op de natuur en vooral bij de zee vind ik rust, focus en nieuwe inzichten. Daarom vind je veel zee en water elementen op mijn website. Het zeepaardje is mijn favoriete schepsel uit de zee. Net als verdriet is ze fragiel maar ze laat- rechtop zwemmend- ook zien dat ze stevig in het leven staat. Ze is in balans. In de oude Griekse en Romeinse opvattingen werden zeepaardjes als dragers van verloren zielen gezien.

 

Ik ben bedachtzaam, luister naar je met volle aandacht en zonder oordeel. Ik ben rustig in mijn optreden, nuchter en open. Ik pak vast en vraag door als dat nodig is om je herstelproces op gang te helpen. In de natuur ben ik in mijn element en ik gebruik de omgeving dan ook graag in mijn wandelcoaching om je anders naar zaken te laten kijken. Met humor en speelsheid komen we vaak ook een stapje verder in de rouwverwerking.

 

Ik heb de volgende opleidingen met plezier gevolgd en succesvol afgerond:

  • NLP Practitioner
  • NLP Master Practitioner
  • Algemene coachopleiding
  • Rouw- en verliesbegeleiding
  • Cursus Systemisch Werken

 

Wat mijn cliënten over mijn coaching zeggen

“Bedankt voor de fijne wandeling en vooral voor de inzichten die ik door jouw begeleiding heb gekregen. Ik ben ervan overtuigd dat dit helpt om de beste versie van mijzelf te worden en zo het leven te kunnen gaan leiden dat ik voor ogen heb.”
Annelies

 “Wat een mooie belevenis al wandelend door de mooie natuur in het Kralingse Bos. Door de goede vragen en de elementen uit de natuur kwam ik op een verrassende en speelse manier tot inzichten en tot rust. Zeer zeker de moeite waard en een waardevol cadeau voor jezelf!”
Marjan

“Nadat ik in korte tijd drie mensen was verloren waar ik veel om gaf en ik door had dat ik het verlies geen plek kon geven en niet wist hoe ik met mijn verdriet om moest gaan, heb ik contact opgenomen met Ellen.

Onze eerste afspraak was in het Kralingse Bos en daar hebben we 1 ½ uur gewandeld en heb ik alles kunnen vertellen over mij en mijn familie. Daarna hebben we een aantal maanden 1 keer per week gemaild met elkaar. Voor mij was dit de perfecte manier van verwerken, omdat je het opschrijft, doorleest, nog even aanpast en uiteindelijk na nog een keer doorlezen verstuurd. En ook nu nog pak ik af en toe de mailtjes erbij.
Tussendoor hebben we nog een tafelopstelling gedaan, waarin voor mij duidelijk werd wat mijn plek binnen het gezin is.
Onze laatste wandeling en het afrondende gesprek was weer in het Kralingse Bos.

Ellen heeft mij echt heel goed geholpen om alles een plek te geven, hoe ik met mijn verdriet om moet (mag) gaan en wat mijn rol in het gezin is.” Ellen is een hele fijn gesprekspartner, kan heel goed luisteren en geeft hele goede raad.
Mariëlla

“Wat zo mooi was, is dat ik tijdens onze wandeling het proces van ongeveer 3 jaar met mijn mam aan je beschreef in een notendop. Met alle dingen waar ik moeite mee had en het gestoei en liefde voor mijn mam. Dit bracht mij tot twee mooie inzichten.

Het inzicht dat ik wel eens heel erg moe kan zijn van steeds dat rouwproces, zonder perspectief. Ik denk dat al m’n verdriet eruit kwam. Want ik merk dat ik nu al zonder traantjes kan spreken over mam en alles wat daarbij komt.

Het inzicht om bewuster rust te nemen en daar ben ik lekker mee aan het stoeien. Ik merk dat ik mij nu steeds afvraag, wat levert deze wijze van rust mij op of kan het ook anders.
Al met al ben ik blij dat ik de stap gezet heb om jou te benaderen. En wil ik je bedanken voor je rust, geduld en mooie vragen.”
Corine

‘IK LUISTER MET VOLLE AANDACHT NAAR JE EN GEEF JE DE RUIMTE JEZELF TE ZIJN’

WIL JE MET MIJ KENNISMAKEN?

ELKE LANGE REIS
BEGINT MET EEN
EERSTE STAP

ELLEN VAN LEENEN © 2024