Lotgenotengroep Rouwkost
Samen in rouw
rouwkost

 

ROUWKOST

‘Rouw is rauw’ wordt weleens gezegd. Praten over rouw kan soms taaie kost zijn. Vandaar de naam ‘Rouwkost’ voor deze lotgenotengroep.

Wij, Neeltje van der Wouden en Ellen van Leenen organiseren daarom deze lotgenotengroep voor mensen die een dierbare hebben verloren. In de groep vind je her- en erkenning van wat jij voelt en meemaakt. Je hebt aan een enkel woord genoeg.

 

VOOR WIE IS DEZE LOTGENOTENGROEP?

Je hebt een dierbare verloren en dit heeft grote impact op jouw leven. De wereld om je heen draait door alsof er niets gebeurd is, terwijl voor jou alles voorgoed is veranderd. Je zou meer bij je gemis en verdriet willen stilstaan, maar je moet door en voor je het weet doe je weer volop mee aan de ratrace van het dagelijks bestaan.

De groep is geschikt voor je als je minstens een halfjaar geleden een dierbare bent verloren. Eerder is het meestal te vroeg. De ervaring leert dat de meeste mensen in deze fase nog veel moeite ervaren bij het omgaan met het verdriet en de verhalen van anderen.

De lotgenotengroep bestaat uit minimaal 4 en maximaal 8 personen.

 

 

GEWOON DOORGAAN

Als je iemand verliest, staat je wereld op zijn kop. Na een tijdje wordt er van je verwacht  – en verwacht je misschien ook van jezelf – dat je weer doorgaat. Dat je weer aan het werk gaat, dat je weer zo goed mogelijk functioneert, dat je niet meer op onverwachte momenten stikverdrietig bent en de hele boel wel bij elkaar zou willen schreeuwen omdat je hem of haar zo ontzettend mist. Je hebt het gevoel dat je bijna ‘geen tijd’ hebt voor je rouw.

 

 

RUST EN TIJD VOOR JEZELF

Hoe fijn is het dan om gedurende een aantal weken steeds twee uur lang de rust en de tijd te nemen voor jezelf en het rouwproces waar je in zit. Om in gezelschap van anderen die ook een dierbare hebben verloren handvatten aangereikt te krijgen om meer balans in je leven te krijgen. Balans tussen het leven met dat grote verlies en je leven zoals het nu is en hoe je dat verlies in je leven kunt integreren.

Iedereen rouwt op zijn eigen manier, maar er zijn ook veel gemeenschappelijke ervaringen en emoties. Daarom zal er voldoende gelegenheid zijn om verhalen te delen. Verhalen die zorgen voor herkenning en erkenning.  Door naar elkaar te luisteren, zal je merken dat de anderen soortgelijke gevoelens en uitdagingen hebben en dat je niet alleen bent in je rouw.

 

 

WAT GAAN WE DOEN?

 

In een kleine en intieme setting met veel persoonlijke aandacht, krijg je de ruimte om op jouw eigen tempo te werken aan jouw rouwproces. We beginnen elke bijeenkomst met een rondje ‘hoe is het met je en hoe is het de afgelopen tijd gegaan’. Vervolgens vertellen Neeltje en Ellen iets over het thema van die avond. Over dat thema gaan we met elkaar in gesprek of doen we een (creatieve) oefening.

Door middel van de gesprekken en/of creatieve werkvormen kun je meer bij je gevoel komen en beter begrijpen wat er in jou leeft, wat je nodig hebt en hoe je dat voor elkaar kunt krijgen.

De laatste avond sluiten we af met een gezamenlijke maaltijd.

Het is een besloten groep, je sluit dus af met dezelfde mensen als waarmee je begonnen bent. Hierdoor ontstaat een sfeer waarin je je veilig kunt voelen.

Tijdens de bijeenkomsten praten we over verschillende onderwerpen, zoals o.a. afscheid, herinneringen, hoe ga je verder en reacties van de omgeving. Je ontvangt een deelnemersmap met informatie en (creatieve) oefeningen die je thuis of tijdens de bijeenkomst kunt doen.

 

 

WIE ZIJN WIJ?

Wij zijn Neeltje van der Wouden (www.verliesatelier-rotterdam.nl en www.Neeltje-Anne.com) en Ellen van Leenen (www.ellenvanleenen.nl), deskundigen op het gebied van rouw- en verliesbegeleiding. We hebben beiden een eigen praktijk in rouwbegeleiding, waarbij de begeleiding van Neeltje vooral vanuit een creatieve en kunstzinnige benadering is en Ellen graag de natuur opzoekt met haar cliënten. We bieden een no-nonsens begeleiding, met aandacht voor alles wat bij rouw komt kijken, zonder zwaar op de hand te zijn. Er is ruimte voor een lach en een traan.

 

WAT BRENGT DEZE LOTGENOTENGROEP JOU?

Tijd en ruimte voor jezelf en jouw rouw, waardoor je beter weet en voelt welke emoties en gevoelens er zijn.

Herkenning en erkenning van jouw gevoelens door de ontmoeting met mensen die in eenzelfde soort proces zitten.

Persoonlijke groei en reflectie doordat je aan de slag bent gegaan met de (creatieve) opdrachten. De opdrachten hebben ervoor gezorgd dat je je intensief bezig hebt gehouden met je rouwproces en alles wat dat met zich meebrengt. Dit geeft verlichting en nieuwe inzichten in hoe je verder kunt.

Een gevoel van verbondenheid en steun. Door openlijk te praten over rouw, kan je je gehoord en begrepen voelen en een gevoel van verbondenheid ervaren met anderen die een vergelijkbare reis doormaken. De groepsleden kunnen onderlinge steun bieden, empathie tonen en elkaar aanmoedigen.

 

PRAKTISCHE INFORMATIE:

Acht bijeenkomsten op woensdagavond
Data: 10 en 17 april, 8 en 22 mei, 5 en 19 juni en 3 juli.
Laatste bijeenkomst in augustus op een nader te bepalen datum.
Tijd: 19.30 tot 21.30 uur
Locatie: Het Eventatelier, Van Speijkstraat 145 D, 3014 VJ  Rotterdam
Kosten: € 195,00 incl. btw
Alle materialen zijn bij de kosten inbegrepen.

Graag maken we bij interesse van tevoren kennis met je om te kijken of er een klik is, je behoeften te bespreken en om een zo goed mogelijke samenstelling van de groep te bereiken.

IN HET KORT:

  • Alle ruimte voor jou en jouw unieke rouwproces, zodat je jezelf beter begrijpt en weet wat je nodig hebt;
  • Elke bijeenkomst bespreken we met elkaar een ander thema dat met rouw te maken heeft;
  • Professionele begeleiding, zodat je het niet alleen hoeft te doen;
  • Herkenning en erkenning van jouw gevoelens en emoties, zodat je het gevoel krijgt dat je niet de enige bent en mensen ontmoet die zonder veel woorden precies weten wat je doormaakt;
  • Een kleine groep van maximaal 8 deelnemers, zodat iedereen voldoende gelegenheid krijgt om zijn of haar verhaal te doen;
  • Creatieve werkvormen, zodat je meer bij je gevoel komt: uit je hoofd en naar je hart;

 

 

ELLEN VAN LEENEN © 2024