Wat heeft wandelen met rouw te maken? In eerste instantie helemaal niets.

Toch ga ik als rouw- en verliescoach altijd een paar keer met mijn klanten wandelen. In het bos, op het strand of in de polder. Het maakt niet uit waar, als we maar in de natuur zijn.

 

STILSTAND

Als je net een dierbare hebt verloren, heb je weinig zin om dingen te ondernemen. In de eerste dagen na een overlijden word je geleefd. Er moet zoveel worden geregeld, dat je vaak geen tijd hebt om heftige emoties te voelen. Als na een (meestal vrij korte) periode de omgeving weer doorgaat met het gewone leven en de normale routines, voel jij de enorme impact van het verlies pas goed. Je komt letterlijk en figuurlijk tot stilstand.

 

GA WANDELEN

Je hebt geen idee wat je met jezelf en je emoties aan moet. Hoe gaat je leven er nu verder uitzien? Je zou het liefste doen alsof het allemaal niet is gebeurd of in bed kruipen met je dekbed over je hoofd getrokken. Naar buiten gaan is (bijna) geen optie, want wie weet wie je tegenkomt en dan moet je weer je verhaal vertellen.

Toch is naar buiten gaan en wandelen juist een heel goed middel om die vicieuze cirkel te doorbreken. Ga elke dag een halfuurtje wandelen, het liefst in de natuur. Het is niet nodig om kilometers naar een bos of strand te rijden. Er is vast wel een park in de buurt waar je naartoe kunt gaan.

Dit is ook mijn eigen ervaring. Al bijna heel mijn leven maak ik perioden van somberheid/depressie door. Het kost me dan vaak veel moeite om de stap te zetten om naar buiten te gaan. Toch ondervind ik elke keer weer dat in beweging komen helpt. Als ik na een wandeling thuiskom, voel ik me altijd een stuk beter.

 

VOORDELEN VAN WANDELEN

Er zijn al veel onderzoeken gedaan naar de resultaten van wandelen. Je komt in beweging, zowel mentaal als fysiek.

  • Door de bewegingen van je armen en benen tijdens het wandelen ontstaat er rust, helderheid en ruimte in je hoofd. Je stressniveau verlaagt en je kunt je beter ontspannen.

  • Als je in een stadse omgeving wandelt, word je continu geprikkeld. Hierdoor neemt je concentratie af. Nadenken over jezelf en jouw situatie wordt hierdoor een stuk lastiger.
  • Het wandelen helpt ervaringen, gevoelens en gedachten in perspectief te zetten.
  • Door de zintuiglijke sensaties van de natuur, zoals de wind die door je haren waait, de geuren van het bos of strand, de geluiden van vogels of de zee, helpen je te ontspannen en wat meer afstand te nemen van je problemen.

Een van de voordelen van wandelcoaching is dat er geen dwingend oogcontact is. Je kijkt elkaar wel aan, maar het is niet noodzakelijk dit steeds te doen. Zeker bij een emotioneel onderwerp als rouw is dit een waardevolle bijkomstigheid. Een ander pluspunt is dat door het buiten zijn praten makkelijker wordt en als er stiltes vallen, voelen deze niet ongemakkelijk.

 

LETTERLIJK EN FIGUURLIJK STAPPEN ZETTEN

Je hoeft geen dierbare verloren te hebben om in een rouwproces te zijn. Er is ook rouw na en tijdens een echtscheiding, bij verlies van werk, verlies van gezondheid, bij ongewenste kinderloosheid enz. Bij alle vormen van rouw geldt dat beweging, en zeker wandelen, helpt om zowel letterlijk als figuurlijk stappen te zetten.