Hoe luister je naar iemand die rouwt?

 

Het kan best spannend zijn om in gesprek te gaan met iemand in rouw. Soms zou je misschien het liefste wegrennen als dingen moeilijk worden. Maar als je echt om iemand geeft en hem of haar wilt steunen, moet je soms uit je comfortzone stappen… Stel je open voor wat de ander voelt in plaats van weg te lopen.

Goed luisteren is in de praktijk is nog niet altijd even eenvoudig. De meeste mensen praten liever dan dat ze luisteren. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat mensen elkaar vaak al na 17 seconden onderbreken.

Als je bij iemand bent die een dierbare heeft verloren is het veel belangrijker dat je er bent en luistert dan dat je praat. Wat je ook zegt, je kunt het verdriet en de pijn niet weghalen.

Probeer met een ‘open mind’ te luisteren en niet te oordelen over wat de ander je vertelt en vraag eventueel door.

 
 
 
Hoe doe je dat?
  • Focus je vooral op het luisteren naar de ander en niet op wat jij zelf zegt. Jouw woorden kunnen het verlies niet wegnemen, het feit dat je voor 100% aanwezig bent is het allerbelangrijkste.
  • We hebben het allemaal zó druk tegenwoordig. Sta voordat je naar iemand toegaat eerst eens stil bij hoe het NU met je is, zorg dat je mindset niet meer op standje ‘even fixen’ staat. Op die manier kun je er helemaal voor de ander zijn. Als je er eenmaal bent, kan je inschatten wat de ander het meest nodig heeft.
  • Als jij het gevoel hebt dat je het gesprek moet beginnen, begin dan klein met bijv. de vraag ‘hoe is het vandaag? Geef aan dat je graag wilt weten hoe die ander zich voelt. Misschien merk je dat de ander liever niet zoveel zin heeft om te praten vandaag. Misschien praat hij/zij juist graag even over iets totaal anders, ter afleiding. Waar de ander het ook over wil hebben, luister goed en ga mee in het gesprek.
  • Als je je niet prettig voelt, hoe kun je dan iemand anders ondersteunen? De pijn van de ander is niet jouw pijn, dus probeer dat los te laten en het niet als jouw verlies te beschouwen. Een nuttige manier om hiermee om te gaan is door je te richten op je ademhaling. Een paar langzame ademhalingen kunnen je gedachten verhelderen en je helpen je aandacht weer op de ander te richten. En het mooie is dat je dit gemakkelijk kunt doen terwijl je bij die persoon bent.

 

Heb je behoefte om je verhaal met mij te delen? Neem dan gerust contact op voor een geheel vrijblijvend gesprek.